Tvungen legeundersøkelse
sist oppdatert:
Før noen kan tvangsinnlegges må det foretas en legeundersøkelse utenfor sykehuset. Hvis man ikke frivillig går med på en legeundersøkelse, kan det benyttes tvang.
Lov om psykisk helsevern § 3-1
Hvem kan kreve tvungen legeundersøkelse?
Nærmeste pårørende kan be om legeundersøkelse. Annen offentlig myndighet, det betyr fks. kommunelege, politi, kan be om legeundersøkelse.
Kommunelegen kan vedta (bestemme) tvungen legeundersøkelse.
Hvis personen nekter å møte opp til undersøkelse, kan man hentes ved tvang, i praksis ved bruk av politi.
Hva er formålet med undersøkelsen:
Legen skal finne ut om det er grunnlag for tvunget psykisk helsevern, det vil si om du har en alvorlig sinnslidelse og er i behov av behandling eller er en fare for deg selv eller andre.
Kan du klage på tvungen legeundersøkelse?
Du kan klage på tvungen legeundersøkelse. Klage på vedtak om tvungen legeundersøkelse skal sendes til Fylkesmannen.
Gjennomføring av undersøkelsen utsettes ikke selv om du klager. Du kan allikevel klage før undersøkelsen er gjennomført, hvis du har fått varsel/ innkalling til tvungen undersøkelse.
Når er en legeundersøkelse tvungen eller frivillig.
Hvis du selv velger å møte opp til legeundersøkelse vil det ikke være nødvendig med vedtak om tvungen legeundersøkelse. Undersøkelsen vil da regnes som frivillig, selv om resultatet av undersøkelsen kan være tvangsinnleggelse. Hvis du for eksempel frivillig blir med å møter fastlegen din eller legevakt, vil dette kunne telle som legeundersøkelse selv om du ikke visste at det var en undersøkelse for å vurdere tvangsinnleggelse.
Hvis du velge å ikke godta legeundersøkelse, kan kommunelegen fatte et vedtak om tvungen legeundersøkelse. Dette skal være skriftlig.
Du kan velge å ikke møte opp til tvungen legeundersøkelse. Det betyr etter loven at du ”unndrar deg undersøkelse”, og du kan da hentes med politi.
Hvis det foreligger et vedtak om tvungen legeundersøkelse, og du velger å møte opp til denne uten å hentes av politi, er selve undersøkelsen fortsatt tvungen.
Tips
Ta med noen du stoler på som vitne. Dette kan være lurt også ved en frivillig legeundersøkelse, hvis du tror det kan være risiko for bruk av tvang.
En person du kjenner og stoler på kan være en støtte til å få forklart seg ordentlig ovenfor legen, noe som i seg selv kan forhindre tvangsinnleggelse.
I tillegg kan det være en fordel om en tredjeperson ser hva som foregår og sies i legeundersøkelsen, både for din egen del og eventuelt som hjelp til klagebehandling hvis du blir tvangsinnlagt.
Forbered deg, hva kan tale til din fordel. Ofte kan man ha en viss ide om hvorfor det kan bli aktuelt med tvang (selv om man ikke er enig i at det er riktig).
Hvis du er i en vanskelig situasjon, har du noen tanker om hva annet enn en innleggelse som kan hjelpe deg?
Har du skrevet en forhåndserklæring eller kriseplan ? Da bør du ha med denne.