Støtteperson
sist oppdatert:
Muligheten til å ha med en støtteperson i møte med helsevesenet er lovfestet i Pasientrettighetsloven § 3-1, om retten til medvirkning; Ønsker pasienten at andre personer skal være tilstede når helsehjelp gis, skal dette imøtekommes så langt som mulig.
Det skjer allikevel at dette blir nektet i psykisk helsevern, men det er ingen grunn til at dette ikke skal gjelde der. Dette er ikke omtalt i psykisk helsevernloven, så Pasientrettighetsloven gjelder på dette punktet. Hvis du får beskjed om at det ikke går, kan du henvise til pasientrettighetsloven.
Det er mange situasjoner hvor det å ha med en person du er trygg på, og som kjenner deg kan være en hjelp. Siden svært mange avgjørelser i psykisk helsevern baserer seg på skjønn og legens/ behandlings-personalet sin forståelse av en situasjon, kan det være en fordel å ha en tredjeperson som også ser hva som skjer.
Det kan også være situasjoner hvor du kan trenge hjelp til å få uttrykt deg på en måte som helsepersonellet forstår. Da er det viktig at den personen som er med deg er en du kjenner og er trygg på.
En støtteperson skal ha som oppgave å støtte deg i å få uttrykt dine ønsker, tanker og behov.
En støtteperson behøver ikke være den samme som nærmeste pårørende. Støttepersonen har ikke egne rettigheter i møte med helsevesenet, slik som pårørende har.
Det er du som bestemmer hvor mye plass denne personen skal ha. I noen tilfeller kan ønsket være at personen skal bidra i samtalen, i andre tilfeller vil ønsket kunne være en helt stilltiende observatør. Det er lurt å ha snakket med personen på forhånd om hvilken rolle du ønsker at personen skal ha.
Mange situasjoner i psykisk helsevern er veldig personlige, og private forhold blir diskutert. Hvis du velger å ha med en støtteperson er det viktig at det er en person du er trygg på og komfortabel med at får vite personlige ting om deg. Det er også viktig at du er sikker på at denne personen respekterer deg og dine meninger, uavhengig av om han eller hun er enige i det.
En støtteperson er noe annet enn en advokat. I situasjoner hvor du har rett på advokat kan det være viktig å benytte denne retten. Det går også an å ha begge deler.
Aktuelle situasjoner hvor det kan være lurt å ha med en støtteperson;
- Ved tvungen legeundersøkelse
- Ved klager til fylkesmannen på tvangsmedisinering (særlig hvis du ikke benytter advokat.
- Ved klager til kontrollkommisjonen (særskilt de klagene som ikke gir rett til advokat)
- Ved legeundersøkelser som skal avgjøre opprettholdelse av tvunget psykisk helsevern (kontrollundersøkelse).