Rettssak med fri rettshjelp

sist oppdatert:

Rettsak med fri rettshjelp

Hvis du får avslag i kontrollkommisjonen på klage om tvangsinnleggelse eller tvang uten døgnopphold, kan du klage saken inn for Tingretten. test

På saker om tvangsinnleggelse, har du rett på fri rettshjelp etter Tvisteloven § 36.

Lov om psykisk helsevern § 7-1

Hvordan klager jeg til Tingretten ?

Før saken kan klages inn for tingretten må du ha fått avslag i kontrollkommisjonen. Det som skal behandles i retten er vedtaket til kontrollkommisjonen, ikke selve vedtaket om tvangsinnleggelse. I praksis betyr ikke dette så mye, utenom at det ikke er mulig å ”hoppe over kontrollkommisjonen og gå direkte til rettsak.

Når du har fått et avslag fra kontrollkommisjonen, skal du få beskjed fra dem at du har rett til å klage saken inn for retten. Hvis du velger å gjøre det, skal kontrollkommisjonen med en gang sende saken din til Tingretten.

Hvor lang tid tar det før saken kommer opp ?

Saken skal komme opp for retten så fort som mulig. Vanligvis innen 2 måneder.

Hvem er dommer i Tingretten ?

I saker som gjelder tvangsinnleggelse eller tvang uten døgnopphold vil Tingretten ha tre dommere. Det er en fagdommer, og to lekdommere hvorav en er sakkyndig og en ”vanlig”.

Den sakkyndige dommeren er ofte psykiater eller psykolog.

Kan jeg påvirke hvem som skal være dommer i min sak ?

Dommere oppnevnes av retten, og du kan ikke påvirke hvem de skal være.

Unntaket for det er hvis du mener en av dommerne er inhabil. Inhabil betyr at denne dommeren ikke er nøytral/ objektiv i forhold til deg. Hvis den sakkyndige dommeren fks. er en du tidligere har hatt kontakt med, kan du si i fra om dette. At en sakkyndig er psykiater, og du mener ingen psykiater ikke er objektiv og nøytral fordi de ”tror på psykiatri”, er vanligvis ikke nok til at en dommer blir vurdert inhabil.

Kan jeg risikere å få en tidligere behandler til dommer ?

Du vil få vite hvem som skal være dommer før rettssaken. Hvis det er noen du kjenner, kan du melde fra og kreve en annen dommer, se ”Kan jeg påvirke hvem som skal være dommer i min sak”.

Hvordan foregår en rettssak?

Rettssaken foregår i Tingrettens lokaler. De tre dommerne sitter øverst i rommet. Du vil sitte sammen med din advokat på ene siden, og på motsatt side vil advokaten for staten sitte, oftest sammen med faglig ansvarlig (psykiater eller psykolog som har bestemt at du er under tvang).

Det vil være en vitneboks (som en talerstol), hvor vitnene skal forklare seg.

Hvis du skal forklare deg, kan du velge å ikke gå opp til vitneboksen, men kan forklare deg sittende der du er, ved siden av din advokat.

Du må ikke vitne selv hvis du ikke ønsker det, men det kan ofte ha betydning for retten å høre hva du mener, og hvorfor du ikke ønsker å være på tvang.

Hva når sykehuset har opphevet tvangen før saken kom opp for retten?

Hvis tvangsvedtaket oppheves vil saken automatisk avlyses. Du må være under et tvangsvedtak pr. i dag for å få behandlet saken for Tingretten. Det betyr at du kan ha vært under tvang i lang tid, og så velger sykehuset å oppheve tvangen rett før du skal i retten, og du mister muligheten til å få prøvd saken for retten. Dette er ganske vanlig at skjer. For andre muligheter se Sivilt søksmål

Hvis jeg har tapt i Tingretten, kan jeg anke ?

Hvis du taper saken i Tingretten, kan du anke til Lagmannsretten. Du har fortsatt fri rettshjelp.

Hvis jeg har tapt i Lagmannsretten, kan jeg anke ?

Det er mulig å anke saken videre til Høyesterett. Advokaten må da argumentere for hvorfor saken er av prinsipiell betydning. Det er kun et fåtall saker som går gjennom nåløyet for behandling i Høyesterett.

Er det noen tidsbegrensning på hvor fort jeg kan bli tvangsinnlagt igjen, etter å ha vunnet en sak i retten?

Det er ingen ”karantenetid” for å kunne bli tvangsinnlagt på nytt, verken hvis du har vunnet en sak i retten, eller hvis saken har blitt avlyst fordi sykehuset opphevet tvangen. Men en ny tvangsinnleggelse må ”begynne på nytt”, med uavhengig legeundersøkelse. Sykehuset kan ikke selv kreve en tvungen legeundersøkelse ?

Hvis jeg taper i retten, kan jeg da klage på nytt ?

Det må gå seks måneder fra du har tapt i retten før du kan klage på samme sak (altså samme tvangsinnleggelse eller vedtak om tvang uten døgn) igjen.

Hvis tvangen er opphevet i mellomtiden, men du har blitt tvangsinnlagt på nytt (en ny tvangsinnleggelse)kan du klage med en gang.

Du må da klage på nytt til kontrollkommisjonen, du kan ikke gå direkte til retten.

Verdt å vite

Noen ganger kan dommeren, etter at alle vitnene har blitt avhørt, spørre om du ønsker å trekke saken. Det kan skje fks. hvis psykiateren har sagt at det kan være mulig med en planlagt nedtrapping av medikamenter, og du har sagt at det du ønsker er en nedtrapping.

Det er da viktig å vite at ingenting av det som psykiateren sier fra vitneboksen er juridisk bindende. Han eller hun er altså ikke forpliktet til å gjøre det. Man kan lett tro at det som blir sagt foran en dommer i en rettsak er det samme som et løfte som må oppfylles, men sånn er det ikke. Selv om man ikke har lov til å lyve i en rettsak fordi man har avlagt ed, er ikke det det samme som at alt er bindende.

Det blir heller ikke skrevet ned noe referat hvis det ikke kommer en dom i saken.

Mange psykiatere og psykologer kan virke mye mer samarbeidsvillige og rimelige i retten. Det er viktig å huske på at når rettsaken er over, er det bare du og behandleren igjen, som før.

Så før man går med på at saken avsluttes uten dom, er det viktig å ha tenkt gjennom dette. Det kan være bedre med en dom, selv om du taper, som kan ankes og er dokumentert.