Hjelp til å klage til Norsk Pasientskade erstatnig

sist oppdatert:

Lov om Pasientskadeerstatning

Norsk Pasientskade-erstatning

Hva er vilkårene for pasientskadeerstatning?

For at du skal kunne ha rett til erstatning må tre hovedvilkår være oppfylt. Det må foreligge et ansvarsgrunnlag, et økonomisk tap, og en årsakssammenheng mellom behandlingssvikten og det økonomiske tapet.

Ansvarsgrunnlag

For å ha rett til erstatning, må skaden din skyldes svikt i behandlingen. Hvis skaden skyldes sykdommen du ble behandlet for, har du ikke krav på erstatning. I tilfeller der det oppstår en skade uten at det har vært feilbehandling, har du normalt ikke krav på erstatning. Unntaket kan være uventede store og alvorlige komplikasjoner.

Økonomisk tap

Pasientskaden må som hovedregel ha ført til et økonomisk tap, utover det du uansett ville ha hatt. Formålet med erstatningen er altså å dekke ekstra utgifter som skyldes pasientskaden. Dette kan for eksempel være utgifter til legebehandling, medisiner, transport og lignende. Du kan også få erstatning for inntektstap eller tap av forsørger.

Hvis det økonomiske tapet er under 10 000 kroner, kan du ikke kreve erstatning fra NPE. Du kan i stedet henvende deg direkte til det behandlingsstedet der skaden skjedde.

Årsakssammenheng

Om NPE kommer frem til at du har blitt feilbehandlet, men du uansett hadde vært syk og derfor arbeidsufør, vil man som hovedregel ikke kunne få erstatning for tapt arbeidsinntekt. Det finnes allikevel eksempler på at uføre som følge av svikt i helsevesenet har mistet sin restarbeidsevne og fått kompensasjon for dette. Man kan fortsatt få såkalt ménerstatning.

Ménerstatning

I noen tilfeller kan du få erstatning selv om du ikke har noe økonomisk tap, for eksempel hvis du har fått en varig og betydelig pasientskade. Ménerstatning er ment å kompensere for tap av livsutfoldelse. Med varig menes vanligvis at pasientskaden varer i en periode på minst ti år. Med betydelig menes at pasientskaden må gi en medisinsk invaliditet på minst 15 prosent.

Man får ikke erstatning for en «dårlig opplevelse» eller tort og svie.

Hva kan man klage på?

Eksempler på feilbehandling kan være feildiagnostisering og feilmedisinering.

Man kan også klage på fravær av behandling/behandlingstiltak og manglende oppfølging. D.v.s. dersom du hadde krav på behandling, men ikke fikk det, og dette har forårsaket et økonomisk tap eller skade. Et eksempel på dette kan være forsinket diagnostikk. Det kan også gjelde svikt i sikkerhet på post ved forhøyet selvmordsrisiko eller gjennom manglende selvmordsrisikovurderinger.

Trenger jeg advokat?

I utgangspunktet skal det ikke være nødvendig med advokat.

NPE er en gratis ordning hvor man selv fyller ut et skademeldingsskjema på NPE sine nettsider. Deretter henter NPE inn relevant informasjon for å behandle saken din. Dette vil i hovedsak være pasientjournaler.

Når man søker vil ikke utgifter til advokat bli dekket.

Likevel kan utgiftene til advokat bli dekket i noen tilfeller. Unntakene kan være lese og skrivevansker, språkproblemer eller nedsatte mentale evner. Hvis du har advokat som representerer deg, vil all korrespondanse og kontakt gå direkte til advokaten.

Erfaring med klagesaker til NPE og bruk av advokat

I realiteten er klagesaker i NPE som gjelder psykiatri ofte komplekse. I tillegg kan de strekke seg over et lengre tidsrom, noen ganger over mange år.

Å klare å stå i omfattende klagesaker med store dokument-masser er svært krevende. Man må i tillegg til å håndtere juss også være belest i fagstoff for å kunne være i stand til å forstå og kommentere sakkyndig-uttalelser, vedtak fra NPE sine saksbehandlere samt uttalelser fra behandlingsstedet.

Sjansen for å vinne frem med klage på feilbehandling i psykiatri er lav i utgangspunktet, og kan være enda vanskeligere uten hjelp fra advokat.

Men bruk av advokat kan være kostbart, og det er stor risiko for å tape selv om man bruker advokat. Så det avhenger i stor grad av hva man har råd til.

Advokatkostnader

Advokat dekkes i hovedsak ikke i pasientskade- saker og er ikke dekket via fri rettshjelpsordningen.

Dersom man vinner saken kan man få dekket advokatkostnader i etterkant, men NPE vil i mange tilfeller ikke dekke mer enn "det de selv mener er formålstjenlig." Dette fordi de mener advokat ikke er nødvendig ettersom de angivelig er i stand til å behandle saken selv uten at dette skal koste deg noe.

Dersom man vinner frem i rettssak er det større sjanse for at dine reelle advokatkostnader dekkes i sin helhet.

Vår erfaring er at det er vanskelig å føre en psykiatrissak mot NPE/Helseklage i NPE uten bruk av advokat. Det anbefales å bruke en advokat som har kompetanse i pasientskadeerstatningssaker og som også har god kjennskap til psykisk helsevernlov og psykiatri.

Rettskostnader kan dekkes via innboforsikring opp til et visst beløp (som regel 100.000 kr) og det anbefales å undersøke om man har dekning for rettshjelp i egen innboforsikring.

Er det andre muligheter til å få hjelp til å klage

Man kan be om hjelp fra Pasient- og brukerombudet.

Vår erfaring med hvor mye pasientombudet kan gå inn i saken er varierende. Men de kan allikevel bistå med veiledning, selv om de ikke nødvendigvis har noe spisskompetanse på slike saker.

Pasient- og brukerombudet er gratis å bruke.

Finnes det støtteforeninger jeg kan få hjelp fra?

Pasientskadeforeningen er en forening for folk som har erfart å få en pasientskade i møte med helsevesenet og som har eller har hatt en sak hos NPE/PSN.

Det koster per dags dato 300 kr i året å være medlem av foreningen.

Foreningen driftes av folk med egenerfaring og som har kompetanse i nettopp NPE/PSN- saker.

Foreningen kan i følge sine nettsider tilby følgende:

Pasientskadeforeningen samarbeider med flere advokatfirmaer som bistår medlemmer. Du kan få en gratis vurdering av din sak av deres advokater. Du velger selv hvem du vil benytte.

  • Nyheter. Få oppdaterte nyheter innen pasientskaderett
  • Likepersonstelefon. Medlemmer kan ringe foreningen i inntil 30 minutter for en prat om hva enn det måtte være. De gir råd så langt de klarer eller hjelper deg videre. Avtal tid for en samtale.
  • Tips og råd. Foreningen har veiledere for søknadsprosess, sakkyndigvurdering og advokatbruk
  • Eksklusiv lukket facebook gruppe for betalende medlemmer.
  • Tilgang til foreningens arbeid. Les brev og svar sendt til politikere, departementer etc.

Det kan være en fordel å være medlem i en gruppe bestående av folk i tilsvarende prosess i møte med NPE/PSN.

Å stå i en ofte langvarig klageprosess mot staten kan være belastende og gjør at mange føler seg alene. Her kan du finne støtte, tilhørighet og knytte bekjentskaper i en gruppe med felles erfaringer i møte med NPE, uavhengig av hvilket medisinsk område din pasientskade måtte falle innunder. Å utveksle erfaringer og få tips fra andre medlemmer kan være svært fordelaktig.