Klage til Kontrollkommisjonen
sist oppdatert:
Hva er kontrollkommisjonen
Kontrollkommisjonen er de du skal klage til på det meste som gjelder tvang i psykisk helsevern.
Unntaket er tvangsbehandling (tvangsmedisinering og tvangsernæring), hvor du skal klage til Statsforvalteren.
Hvordan klager jeg?
Du skal få informasjon om hvem som sitter i kontrollkommisjonen, og hvordan du kan kontakte dem. Ofte vil det henge informasjon om dette på oppslagstavlen på avdelingen. Du kan også be personalet om denne informasjonen, de har plikt til å gi deg informasjon og også til å hjelpe deg å klage hvis du ønsker det.
Du kan klage både skriftlig (pr. brev, personalet skal da bistå med å få overbrakt det) og muntlig (pr. telefon).
Du kan også fortelle personalet at du ønsker å klage, og de er forpliktet til å videreføre klagen din til kontrollkommisjonen.
Noen ganger er kontrollkommisjonen på besøk på institusjonen, da kan du be om å få snakke med dem direkte.
Hvem er kontrollkommisjonen.
Alle institusjoner som kan utføre tvang har en kontrollkommisjon. KK består av fire medlemmer.
Lederen er jurist, et medlem er lege (ikke nødvendigvis psykiater), et medlem skal ha bruker eller pårørende-erfaring, siste medlem er det ingen spesielle krav til bakgrunn/ yrke.
Hva hvis jeg kjenner en som sitter i kontrollkommisjonen?
Kontrollkommisjonen skal være nøytral og upartisk. Hvis du har en tilknytning til et eller flere av medlemmene i kontrollkommisjonen, kan det hende at dette medlemmet er inhabil (ikke nøytralt). Det betyr at det medlemmet ikke kan være med å behandle din klage. Du kan melde i fra til kontrollkommisjonens leder hvis du mener at et medlem ikke vil være upartisk i forhold til deg. Hvis ditt ønske blir godtatt, vil medlemmet erstattes med en personlig vara-medlem i behandling av din klage.
Hva kan jeg klage om til kontrollkommisjonen?
De fleste klager på bruk av tvang skal behandles av kontrollkommisjonen. Unntak er tvangsmedisinering og tvungen legeundersøkelse som skal til Statsforvalteren.
Kontrollkommisjonen behandler klager på tvangsinnleggelse, tvang uten døgnopphold, bruk av tvangsmidler (beltelegging, fastholding, isolasjon, kortidsvirkende medisinering), skjerming, besøksforbud/ telefonforbud og andre restriksjoner du blir pålagt ved tvang.
Hvordan behandler de klagen ?
Det er litt forskjellige regler for hvordan klagen skal behandles avhengig av hva klagen gjelder.
For klage på tvangsinnleggelse, tvang uten døgnopphold eller tvungen overføring til annen institusjon skal det alltid avholdes et møte. I dette møtet skal pasienten kunne legge frem sin sak, og eventuelle vitner høres.
Hvem er tilstede i møtet ?
Hele kontrollkommisjonen (fire medlemmer) skal være tilstede.
Faglig ansvarlig (den lege eller psykolog som har ansvaret for din behandling og har bestemt tvang)
Din (pasientens) advokat
Du (pasienten) kan være tilstede. Du har ikke plikt til å være med på hele møtet hvis du ikke ønsker det.
Kontrollkommisjonen kan unntaksvis bestemme at du ikke får være tilstede under deler av møtet, hvis de mener det er skadelig for deg. Dette må i så fall begrunnes, og du kan protestere på det. Hvis kontrollkommisjonen allikevel mener du ikke kan være tilstede, skal du få informasjon om hva som ble sagt gjennom din advokat.
Eksempel på hvorfor pasienten ikke kan være tilstede?
Andre som kan være tilstede:
En støtteperson for deg hvis du ønsker det.
Andre behandlere fra institusjonen.
Vitner
Du kan nekte at andre skal være tilstede hvis du ikke ønsker det. Det gjelder for eksempel andre behandlere/ helsepersonell som ikke skal uttale seg, pårørende mv.
Kan jeg har vitner eller egen sakkyndig?
Kontrollkommisjonen skal få saken best mulig opplyst. Det betyr at du/ din advokat kan føre egne vitner. Det kan for eksempel være en lege eller annen behandler som har en annen oppfatning av din situasjon. Det kan også være pårørende eller venner som kjenner deg godt. Du kan i utgangspunktet ha hvilke vitner du vil, så lenge du kan begrunne hvorfor de vil kunne opplyse saken. Kontrollkommisjonen kan avvise vitner hvis de mener de ikke har noe å bidra med som vil opplyse saken.
Erklæring fra faglig ansvarlig. Faglig ansvarlig vil sannsynligvis skrive en erklæring som begrunner hvorfor du skal være på tvang. Du/ din advokat har rett til å få se denne erklæringen så snart den foreligger. Det kan hjelpe deg å forberede deg til møtet.
Når får jeg beskjed om jeg har vunnet eller tapt?
Etter at møtet er over, vil kontrollkommisjonen diskutere saken og fatte et vedtak. Du skal få beskjed om hva avgjørelsen er så fort som mulig, ofte innen tre dager.
Hva gjør jeg hvis jeg taper i kontrollkommisjonen?
Hvis du taper i kontrollkommisjonen har du mulighet til å klage saken inn for tingretten.
Ikke alle orker/ ønsker å klage videre til Tingretten. Da må du vente 6 måneder før du igjen kan klage til kontrollkommisjonen.
Hvor ofte kan jeg klage til kontrollkommisjonen?
Hvis du taper i kontrollkommisjonen må du vente 6 måneder (karantenetid) før du kan klage på nytt. Dette gjelder først når saken er behandlet av kontrollkommisjonen, ikke hvis du klager og så trekker klagen før saken er behandlet (kontrollkommisjonen har hatt møte). Dette er grunnen til at en del advokater kan gi råd om å trekke saken før den er behandlet av kontrollkommisjonen.
Karantenetiden gjelder for klager over samme sak. Hvis du har klaget over tvangsinnleggelsen og har tapt, betyr ikke det at du ikke kan klage hvis du blir lagt i belter eller satt på skjerming.
(hvor ofte kan man klage på beltelegging og skjerming, når hvert enkeltvedtak har begrenset varighet?)