Klage på tvangsmedisinering
sist oppdatert:
Hvordan klager jeg på tvangsmedisinering
Klage på tvangsmedisinering skjer til Statsforvalteren.
Du kan klage både muntlig eller skriftlig. Gir du klagen til sykehuset skal de sende den videre til Statsforvalteren.
Helsepersonell skal hjelpe deg med å klage, alt du trenger å gjøre er å gi skriftlig samtykke om de krever det.
Hva gjør jeg når jeg vil klage på tvangsmedisinering, men ikke orker å skrive en klage?
Du må ikke skrive en klage, du kan også klage muntlig. Hvis du sier i fra til personalet at du vil klage, skal de ta kontakt med Statsforvalteren og formidle at du klager. Statsforvalteren vil da ta kontakt med deg, og du kan fremføre klagen muntlig. Du har også rett til å ha med deg noen du stoler på (pårørende eller en annen tillitsperson, eller advokat) når du skal ha samtale med Statsforvalteren.
Har jeg rett på advokat når jeg klager på tvangsmedisinering
Du har rett på gratis advokat når du klager på tvangsmedisinering.
Det er en begrensning på 5 timer.
Hvem kan klage på tvangsmedisinering?
Både den som er utsatt for tvangsmedisinering selv eller nærmeste pårørende kan klage.
Hva skjer når jeg har klaget?
Statsforvalteren sender klagen din til sykehuset for at de skal si seg enig eller uenig i din klage før den behandles av fylkesmannen. Når du klager skal Statsforvalteren /fylkeslegen ta kontakt for å ha en samtale med deg. Denne samtalen kan foregå ved at de kommer til deg, eller på telefon.
Den vanlige saksgangen er at man klager, Statsforvalteren prater med sykehuset, prater med deg, prater med sykehuset.
Kan jeg ha med noen i møte med Statsforvalteren?
Du har krav på å ta med en ledsager på samtaler du har med Statsforvalteren. Du har i tillegg krav på å ta med pårørende på møte om du vil og velge om faglig ansvarlig skal være med på møtet ditt med statsforvalteren eller ikke. Om du vil ha møte med Statsforvalteren uten pårørende alene kan du be om å få et møte i tillegg med pårørende. Eller i tillegg med faglig ansvarlig.
Hvor lang tid tar en klage?
Statsforvalteren har plikt til å behandle klagen din så raskt som mulig.
Fra du klager skal det gå 2-3 dager før du får svar. Hvis det er helg eller helligdager vil det ofte ta lenger tid, siden Statsforvalteren ikke jobber da.
Også hvis du velger å bruke advokat kan det ta litt lenger tid.
Kan man tvangsmedisineres med en gang man blir tvangsinnlagt?
Nei, hovedregelen er at det skal være minst 5 døgn til undersøkelse før man fatter vedtak om tvangsmedisinering. Disse fem døgnene teller fra det har blitt gjort vedtak om tvunget psykisk helsevern. Hvis du først har vært på sykehuset under tvungen observasjon før du fikk vedtak om tvunget psykisk helsevern, så teller ikke den tiden i beregningen av 5 døgns undersøkelsetid.
Jeg har klaget på tvangsmedisinering, kan de da tvangsmedisinere meg før jeg har fått svar på klagen?
Hvis du klager innen 48 timer etter at du har fått vedtaket om tvangsmedisinering, må de vente med å tvangsmedisinere til klagen er behandlet.
Det kan gjøres unntak i dette, men da må sykehuset begrunne hvorfor det er «tungtveiende behandlingsmessige grunner» til at det ikke kan utsettes. Psykotiske symptomer alene er ikke en grunn, det må være akutt risiko for alvorlig helseskade hvis man venter.
Hva er fristen for å klage på tvangsmedisinering ?
Hvis du klager innen 48 timer må de vente med å tvangsmedisinere deg til klagen er behandlet. Du kan allikevel klage etter dette, klagefristen er i utgangspunktet tre uker fra du fikk beskjed om vedtaket. Men dette er ikke en absolutt frist, du kan klage så lenge du har et vedtak.
Hvis du for eksempel har et vedtak på tvangsmedisinering som gjelder for 3 måneder og du først bestemmer deg for/ orker å klage etter at det har gått 2 måneder, så kan du allikevel klage. Statsforvalteren har instruksjoner om at de bør behandle klagen uansett, fordi det er et alvorlig inngrep som gjør det rimelig at klagen behandles også etter fristen.
Sykehuset har også plikt til å overbringe klagen uansett om den kommer etter fristen.
Kan jeg tvangsmedisineres når jeg er under tvungen observasjon?
Nei, tvungen observasjon tilsier at man ikke er sikker på hva som er situasjonen, om det er grunnlag for å fatte vedtak om tvunget psykisk helsevern. Da kan man ikke tvangsbehandle.