Forhåndserklæring og kriseplan
sist oppdatert:
Hva er en forhåndserklæring?
En forhåndserklæring er et dokument hvor du beskriver hvordan du vil at noe skal gjøres i fremtiden. Det har blitt brukt forskjellige navn på dette, både psykiatrisk testamente, forhåndserklæring og kriseplan.
Er forhåndserklæring juridisk bindene?
En forhåndserklæring er ikke juridisk bindende i Norge. Det er altså ikke mulig å erklære at man ikke vil utsettes for tvang, og så være sikker på at dette ønsket blir respektert.
Det kan allikevel være gode grunner til å lage en slik erklæring.
Hjelper det å ha en forhåndserklæring for å hindre tvang?
Både før det besluttes at tvunget psykisk helsevern skal brukes, og ved en eventuell klage på det, så har du rett til å uttale deg.
I PHL § 3-9 står det at du har rett til å uttale deg, og at det skal legges særlig vekt på uttalelser om tidligere erfaringer med tvang.
Hvis det brukes flere tvangstiltak etter at du er tvangsinnlagt, som fks. tvangsmedisinering, beltelegging, skjerming osv. så skal det ”så langt det er mulig” tas hensyn til pasientens syn på slike tiltak (PHVL § 4-2.)
En forhåndserklæring hvor du har beskrevet dette, kan hjelpe til at legen, og etter hvert kontrollkommisjonen, kan legge mer vekt på dette enn hvis du bare sier det muntlig. Det kan også være vanskelig å argumentere på en måte som gjør at du blir hørt når man er midt i en krise. Det å ha skrevet ned noe på forhånd kan gjøre det lettere, og også hjelpe pårørende og andre som skal støtte deg i å vite hva du ønsker.
Siden erklæringen ikke er juridisk bindende, er det i stor grad opp til behandler om den tas hensyn til. Noen leger/ psykologer vil ta hensyn til hva du ønsker, andre vil ikke gjøre det og gå ut i fra at du ”ikke vet ditt eget beste” og gjøre det de selv mener er riktig.
En annen fordel med å lage en erklæring/ plan er at du får mulighet til å tenke gjennom hva dine ønsker er. Dette kan være utfordrende, fks. fordi det kan være ubehagelig å tenke på at man skal komme i en situasjon/ krise igjen. Men det kan også gi mulighet til å få litt mer kontroll selv, ved å tenke gjennom og forberede seg på ulike situasjoner.
Kan en forhåndserklæring hjelpe når jeg skal klage?
Sjansen for at kontrollkommisjonen vil ta hensyn til erklæringen når du klager er kanskje litt større.
Statsforvalteren har plikt til å ta med forhåndserklæring i sin vurdering ved klage på tvangsmedisinering.
Hvis du klager saken din inn for tingretten, kan advokaten din bruke erklæringen og argumentere for hvorfor den skal tas hensyn til.
En forhåndserklæring viser også at du har holdt fast på standpunktet ditt om medisinering over tid, ikke bare akkurat når du er i en krise.
I 2006 ble retten til å uttale seg forsterket i Psykisk helsevernloven. Departementet sa i den forbindelse i Ot.prop. nr 65 (2005-2006) ”At pasientens syn skal vektlegges innebærer ikke at pasientens syn er bindene, men pålegge faglig ansvarlig en særskilt forpliktelse til å vurdere de synspunkter på alternative løsninger pasienten eller pårørende måtte ha” (s 69)
I den grad pasienten eller pårørende gir utrykk for at pasienten har hatt negative erfaringer med tvungent psykisk helsevern eller spesifikke tvangstiltak innebærer dette en høyere terskel for gjentagelse av slike tiltak, og en særlig forpliktelse til å vurdere alternativer.” (s.87)
Psykisk helsevernloven krever ikke at en forhåndserklæring skal gjelde. Derimot sier den at tidligere erfaringer med tvang skal telle.
Det kan derfor være lurt å fremheve dette i erklæringen din, med tanke på at den kan brukes i en klagesak.
Forskjellen på Forhåndserklæring, Kriseplan og Individuell plan.
Individuell plan (IP) er noe alle pasienter har rett på etter pasientrettighetsloven. Også i psykisk helsevernloven sier at du har rett på individuell plan, også hvis du er tvangsinnlagt. Du har rett til å medvirke i utforming av individuell plan. IP kan ikke lages mot din vilje. ….
Kriseplan er et dokument som beskriver hva som skal/ bør skje i en krise/ hvis du blir dårlig. En kriseplan vil ofte inneholde fks. varselsignaler (hva de rundt deg skal være oppmerksom på at kan være signaler om at du holder på å bli dårlig), hva slags hjelp du har nytte av, hva som kan være det beste tiltaket hvis tvang blir aktuelt og hva som kan forhindre at bruk av tvang blir ”nødvendig”.
En kriseplan kan lages av deg sammen med pårørende/behandler. En kriseplan kan være en del av/ vedlegg til individuell plan.
Rådet for psykisk helse har laget en mal for kriseplaner.
En forhåndserklæring skiller seg fra kriseplan ved at det er 100% din erklæring, om hva du ønsker skal skje/ ikke skje i fremtidige tilfeller hvor det kan være vanskelig for deg å utrykke din vilje/ bli hørt på din vilje. En forhåndserklæring behøver ikke lages i samarbeid med helsevesenet (hvis du ikke ønsker det). Du behøver ikke være under behandling eller ha en behandler for å utarbeide en forhåndserklæring.
Bør jeg lage kriseplan eller forhåndserklæring?
Det kommer helt an på din situasjon og hva du ønsker. Fordelen med en kriseplan som er utarbeidet sammen med behandlingsapparatet er at den kan ha større sjans for å bli fulgt når det oppstår en krise. Siden behandlere er informert om den, og har vært med å lage den, kan den oppleves mer forpliktende for dem. Ulempen kan være at du ikke får full frihet til å utrykke hva du faktisk ønsker. En kriseplan vil ofte være tilpasset det tilbudet som eksisterer, selv om det du ønsker deg er noe helt annet.
Det er fullt mulig å lage en kriseplan som omhandler hva som kan/ skal gjøres hvis du får det vanskelig, og samtidig ha med en erklæring om at du ikke ønsker å utsettes for tvang. Eventuelt hvis det er noen tvangstiltak du absolutt ikke vil utsettes for, fks. tvangsmedisinering eller elektrosjokk.
For noen er det helt uaktuelt å utarbeide en kriseplan i samarbeid med behandlere, fordi man ikke ønsker noe kontakt med psykisk helsevern overhodet. Da er en forhåndserklæring det klare valget.
Det er ingen regler for hva som skal stå i verken en kriseplan eller en forhåndserklæring. Så en mal er bare et forslag og hjelp, men kan endres etter dine behov.
Mal for Forhåndserklæring
Er forhåndserklæring og fremtidsfullmakt det samme?
Nei, en fremtidsfullmakt er en fullmakt som gir en navngitt person rett til å representere deg hvis du i fremtiden ikke er i stand til å ivareta interessene dine. Fremtidsfullmakt kan være et alternativ til vergemål, hvor du selv har bestemt hvem som skal fungere istedenfor en verge hvis det blir aktuelt. En fremtidsfullmakt kan ikke nødvendigvis hindre tvang i psykisk helsevern.
Det står om fremtidsfullmakt i Vergemålsloven kapittel 10
Statsforvalteren har en god oversikt over hva en fremtidsfullmakt er og hvordan man kan opprette den.